Blog

Aké svaly pracujú pri bicyklovaní?

Cyklistika je určite jednou z najobľúbenejších aktivít. Slováci ju milujú! So začiatkom jari sa na chodníkoch objavujú cyklisti a mesto rozširuje sieť nových trás. V tomto článku sa dozviete, aké svaly pracujú pri bicyklovaní. 

Pánsky a dámsky mestský bicykel – svaly ktoré pracujú pri bicyklovaní

Pánsky alebo dámsky mestský bicykel je perfektnou voľbou, ak chcete zoštíhliť a spevniť nohy. Pravidelné jazdenie vám umožní venovať osobitnú pozornosť týmto svalovým skupinám. Pri jazdení sa okrem nôh zapájajú aj iné svaly, no v o niečo menšej miere. Sú to predovšetkým svaly:

  • – zadok,
  • – paže,
  • – brucho,
  • – nohy (ako biceps, tak aj štvorhlavý stehenný sval, ako aj lýtka).

Taktiež práca vašich rúk pri manévrovaní s volantom nie je vášmu telu ľahostajná. Horné končatiny si poriadne precvičia, najmä ohýbače lakťov, triceps brachii a veľký prsný a deltový sval.

Pánsky mestský bicykel a fitness

Jazda na pánskom mestskom bicykli má výrazný vplyv na vašu kondíciu – tak ako každá iná fyzická aktivita. Pomocou dvojkolesového tátoša ľahko zhodíte prebytočné kilogramy. Aby ste však dosiahli očakávané výsledky, musíte si zapamätať niekoľko dôležitých otázok. Prvý sa týka pravidelnosti. Bicyklovanie by malo byť pravidelné – možno ho absolvovať napríklad trikrát týždenne. Toto úplne stačí.

V priemere za hodinu tréningu na pánskom alebo dámskom mestskom bicykli spálite okolo 300 – 400 kalórií, to sa však bavíme o intenzívnom šliapaní. Tieto čísla sú len orientačné, keďže ide o veľmi individuálnu záležitosť. Závisí to od vašej hmotnosti, výšky a zdravotného stavu.

Navyše, ak naozaj chcete schudnúť, nemôžete ignorovať svoju stravu. V skutočnosti sa chudnutie začína práve v kuchyni. Ani tie najintenzívnejšie tréningy neprinesú najlepšie výsledky, ak budete jesť veľké množstvo nezdravého jedla. Ide však o to, nedržať sa nejakých strnulých pravidiel, ale zabezpečiť si len kalorický deficit a stravu bohatú na všetky vitamíny a minerály. 

Pánska mestská cyklistika a zdravie

Jazda na pánskom mestskom bicykli má obrovský vplyv na vaše zdravie, aj keď si myslíte, že nie. V prvom rade táto aktivita stimuluje svaly k práci a normalizuje hladinu cukru v krvi. Nie nadarmo sa tento šport odporúča diabetikom. Fyzické cvičenie je dôležitým prvkom zdravého životného štýlu. Spôsobuje uvoľňovanie endorfínov, hormónov šťastia. Dobrá nálada po každom výlete je prirodzená a dokonca žiaduca!

Postarajte sa o správny pánsky alebo dámsky mestský bicykel , pripravte si vhodné oblečenie a vyrazte na svoj prvý výlet. Cyklistika je naozaj zábava!