Blog

Detská cyklistická prilba – ako si vybrať?

Jazda na detskom bicykli má mnoho výhod – aj pre najmenších. Bohužiaľ, pri chvíľke nepozornosti môže ľahko dôjsť k pádu. Aby ste minimalizovali riziko negatívnych dôsledkov, stojí za to vybaviť vaše batoľa cyklistickou prilbou. Skontrolujte, ako si vybrať ten správny!

Prilba prispôsobená potrebám dieťaťa

Aby cyklistická prilba skutočne poskytovala požadovanú ochranu, musíte najprv pamätať na jej vhodný výber. Význam je:

  • – hmotnosť prilby – nemôže byť príliš ľahká, pretože sa bude skĺznuť z hlavy, odporúča sa vyberať modely s hmotnosťou 180-280 gramov,
  • – veľkosť prilby – pred kúpou sa oplatí vyskúšať, pri obvode hlavy 49 cm sa odporúča zvoliť prilbu 48-52 cm,
  • – pohodlie – prilba musí byť pohodlná a nesmie spôsobovať nepohodlie.

Pre dievčatá by sa prilby mali merať s rozpustenými vlasmi. Drdol alebo dokonca chvost môže sťažiť zladenie vhodného modelu. 

Certifikáty a normy

Aby boli detské bicykle plne bezpečné, mali by ste pri výbere prilieb venovať pozornosť aj normám a certifikátom. Každá prilba by mala byť označená značkou CE – označuje európsku zhodu. Je dobré, že spĺňa požiadavky normy EN 1078, čo sa týka účinnosti ochrany, ergonómie a vlastností tlmenia nárazov. V prípade prilieb pre malé deti je norma EN 1080 o niečo bežnejšia.

Certifikáty a normy dokazujú kvalitu a bezpečnosť, ktorú daný výrobok zabezpečuje. Takže ich nemôžete ignorovať. 

Detské prilby – moderné technológie

Cyklistické prilby sú čoraz častejšie vybavené rôznymi modernými technológiami, ktoré uľahčujú používanie prilieb a zaisťujú vyššiu bezpečnosť. Pri kúpe prilby sa môžete stretnúť s mnohými nezvyčajnými pojmami a jedným z nich je aj in-mold technológia. To znamená, že prilba pozostáva z polystyrénovej vonkajšej vrstvy a upevňovacích prvkov. Je to teda dobré znamenie – lacnejšie prilby sú často vyrobené zo slabších materiálov a nie sú dobrým riešením.

Ďalšie nezvyčajné koncepty:

  • – IAS – systém umožňujúci voľné nastavenie prilby po obvode,
  • – FAS – pracky na bočných popruhoch sú nastaviteľné,
  • – dá sa ovládať jednou rukou – minimalizuje riziko uvoľnenia,
  • – MIPS – poskytuje dodatočnú ochranu mozgu pri náraze a je dobrým riešením.

Vetracie otvory – nezdajú sa byť kľúčové, no v skutočnosti majú veľký význam najmä v jarnom a letnom období. Keď je vonkajšia teplota vysoká, riziko prehriatia je vysoké. Venujte pozornosť modelom, ktoré majú vetracie otvory. Mali by byť dostatočne veľké.

LED svetlá sa môžu hodiť pri večernom cestovaní, moskytiéry vo vetracích otvoroch pri výletoch do lesov a parkov, ale aj reflexné prvky a pripevnený šilt. Všetky tieto prvky ovplyvňujú bezpečnosť jazdy aj slobodu mladého vodiča. 

Vyberte si prilbu, ktorá splní vaše očakávania. Nech sú detské bicykle zdrojom len zábavy a radosti!